Hogyan válasszunk esküvői fotóst?

Amikor belekezdtek a nagy nap szervezésébe, akkor a helyszín mellett ki kell választanotok azokat a szolgáltatókat is, akik lebonyolítják majd az esküvő rájuk eső technikai részét. Megszervezik, végig vezetik vagy kép és film formájában megörökítik azt. Hogyan válasszuk tehát ki a számunkra legmegfelelőbb szakembereket? Én abban tudok segíteni, hogy a fotósok esetében mire figyeljetek:

Stílus és személyiség

Első körben nézzétek át a fotós esküvői portfólióját, hogy meggyőződhessetek róla, a képi világa illik a ti elképzeléseitekhez. Minden fotósra jellemző egy fő stílus, amit a képek utómunkája során alkalmaz. Én például a világos, színhű képekre esküszöm, míg más a sötétebb és kontrasztos képi világot preferálja. Minden stílusnak megvan a maga közönsége, ez ízlés dolga, tehát nem is képezheti minőségi összehasonlítás tárgyát, de érdemes eben előre tájékozódni, hogy később egy esetleges félreértés ne okozzon csalódást.

Amikor az esküvői portfólió anyagát böngészitek, keressetek olyan képeket is melyek nem ideális fényviszonyok között készültek. Ez azért fontos, mert a legtöbb fotós a kreatív fotózásokon, ideális fényviszonyok és nyugodt körülmények között készült fényképeivel igyekszik reklámozni saját magát. Ezzel nincs is baj, hiszen pont ezek azok a képek, amiket a legtöbben szeretnének viszontlátni magukról, de emellett abban is biztosnak kell lennetek, hogy az adott fotós és/vagy a felszerelése nem fog „elvérezni” a sötét templomban vagy a vacsorát követő esti buli alatt. Tehát minden esetben győződjetek meg róla, hogy a nagy napotokon reggeltől-estig, minden helyszínen és körülményektől függetlenül számotokra megfelelő színvonalú képek fognak készülni.

Fotó: PenzerPIXHa a fent említett szempontok alapján szimpatikus számotokra a választott szakember, akkor kérjetek lehetőséget egy rövid személyes konzultációra, vagy ha ezt földrajzi távolság akadályozza, akkor legalább egy Skype-os megbeszélésre. Ezt a legtöbb szolgáltató ingyen biztosítja, hiszen neki is érdeke, hogy megismerjen benneteket és ne a nagy napon találkozzatok először. Másrészről rendkívül lényeges, hogy a fotós személyisége ne álljon túl messze tőletek! Az ő egyik fő feladata a nagy napon, hogy ne maradjon le semmilyen lényeges momentumról, legyen az gyűrűhúzás vagy valami spontán történés. Ezért ő egész nap a „sarkatokban lesz”, és bár egy jó szakember tud rá figyelni, hogy sose legyen útban, de azért a nap végére már… Na, szóval értitek. :) Ha a fotósotok számotokra szimpatikus emberileg is, sokkal könnyebben feloldódtok a jelenlétében és ez a képeken nagyon pozitívan fog visszatükröződni.

Felkészültség és anyagi szempontok

Hatalmas félreértésként él a köztudatban, hogy esküvői fotózás esetén a fényképész óradíja az az összeg, amit kifizetünk. Természetesen arányban áll a rendelkezésreállás az árral valamint az átadott képek számával, de a helyzet ennél sokkal bonyolultabb. Ha csak óradíjat vennénk alapul, akkor is bele kellene számolni a felkészülésre (felszerelés teljes ellenőrzése, sok-sok akkumulátor feltöltése) és az utómunkára szánt órákat, amik összeadva a nagy napon fotózással töltött idő többszörösét is kitehetik. Mivel ezt a bejegyzést a párok szempontjai szerint írom, nem gondolom, hogy itt helye lenne a fotós sirámainak, hogy mennyibe kerül a felszerelés vagy éppen egy fotós workshop ahol a tudását csiszolhatja. Az már viszont a párra is tartozik, hogy a fotós eszközeiben és tudásában elég felkészült-e ahhoz, hogy felelősséggel elvállalja egy olyan fontos esemény megörökítését, mint a ti házasságkötésetek!

Mivel a 10 millió focibíró mellett a 10 millió fotós országa is vagyunk, ezért nem árt tisztázni, hogy mi a különbség egy profi és a „wannabe” fotós között, valamint miért tudnak egyesek „rendkívül kedvező árakat” kínálni, és miért nem próbálnak a tapasztalt szolgáltatók velük bármiféle árversenybe bocsátkozni. Sokan egy hobbi célra szánt kamera megvásárlása (és az elmaradhatatlan photography Facebook oldal létrehozása) után már jelzik is a világnak, hogy új kiskakas van a baromfiudvarban, és nagyon kedvező áron lefotózza a bármit IS. Most tekintsünk el attól, hogy a legtöbb önjelölt fotósnak a legalapvetőbb ismeretei is erősen hiányosak, hiszen ez is csak szakmai siránkozásnak tűnhet, miközben én azt ígértem, hogy a ti szempontjaitokat fogom elsősorban figyelembe venni. Tételezzük fel tehát, hogy az általatok kinézett fotós nem hasalt el a nyílt buktatókon, amikre a cikk elején felhívtam a figyelmeteket. Szépek a fotói, jó érzékkel és technikával készít képeket bonyolultabb, kevésbé ideális szituációkban is. Akkor miért választanánk mi egy drágább ajánlatot, teszitek fel automatikusan a kérdést magatoknak. Bemutatok pár rejtett buktatót, amire magatoktól valószínűleg nem gondolnátok (nem is elvárható), mégis nagyon meghatározó tényezők. Fotó: PenzerPIXA felszerelés

Egy profi esküvői fotós felszerelése redundáns. Ez azt jelenti, hogy nem várt hiba vagy valami vis major történés esetén bármelyik ezközét helyettesíteni tudja. Igen, ez azt jelenti, hogy legalább két fényképezője van, egymással átfedésben lévő objektívparkja, több vakuja és ezekhez rengeteg akkumulátora, memóriakártyája, stb.. Miért fontos ez? Mert egy esküvő nem megismételhető esemény, és ha a fotósotoknak éppen akkor történik valami az amatőr felszerelésével, akkor az esküvői fotózás ott befejeződött. Ugye ez még rémálmaitokban sem fordulhat elő? Kérdezzetek rá tehát bátran, hogy a választott fotósotok rendelkezik-e redundáns felszereléssel, és ha a válasz nem egyértelmű igen, akkor gondoljátok át, hogy szeretnétek-e kockáztatni életetek nagy napjának fotóit pár tízezer Forint megspórolásával. Apropó memóriakártya, egy kis érdekesség: A professzionális (tehát valódi munkára tervezett) fényképezőgépek mindig két memóriakártyára mentik a képeket egyszerre. Így egy kártya meghibásodása esetén sincs semmi gond, a másik kártyán párhuzamosan meglesz minden fotó.

Szerződés

Ha sikerült kiválasztani a számotokra megfelelő esküvői fotóst, akkor rögzítsétek szerződésben a részleteket. Egy profi fotós szolgáltató akkor fog benneteket komolyan venni (és az adott időpontot véglegesen foglaltra állítani a naptárjában) ha a munkadíjának egy bizonyos százalékát foglalóként kifizetitek. Ezt célszerű a szerződés aláírását követően bankszámlára utalni -hogy legyen nyoma-, vagy a kifizetés tényét a szerződésben is feltüntetni. Fontos, hogy esküvői fotózásra szerződést az a szolgáltató köthet veletek, aki rendelkezik fotográfus végzettséggel és a tevékenységi körei között szerepel a „Fényképészet m.n.s. (742001)” tevékenységi kör. Magyarországon ugyanis a fotózás végzettséghez kötött tevékenység (ami egy nettó baromság, de a törvény így szól), tehát érvényes szerződést is csak így köthetnek veletek. (A riportfotózás mint tevékenységi kör nem megfelelő, ugyanis ez bár végzettség nélkül végezhető, azonban média megbízás kell hozzá és esküvői fotózásra –mint a neve is mutatja- nem alkalmas). Alapból legyen gyanús, ha a szolgáltatónak csak egy Facebook oldala van, vagy rendelkezik ugyan honlappal, de az nem tartalmaz utalást semmilyen cégformára, esetleg a fotós polgári neve sem szerepel sehol, csupán egy fantázianevet tűntetnek fel. Ezek hiányában természetesen még lehet valaki zseniális fotós, csak számotokra nem garantálja semmi, hogy a megbeszélt feltételekből bármi is teljesülni fog.

Nektek első alkalom, a fotósnak a sokadik

Egy amatőr túl sokat kérdez általánosságban, éljetek a gyanúval ha tőletek szeretné megtudni, hogyan zajlik egy esküvő. A profi egy forgatókönyvet kér, és konkrétumokra kérdez rá, amik fontosak ahhoz, hogy a munkáját tökéletesen időzítve tudja elvégezni és ne érjék meglepetések. De ti ne féljetek kérdezni a fotóstól! Egy rutinos fotós sok esküvőn van túl, és fel tudja hívni a figyelmeteket olyan apró dolgokra, amik sokkal zökkenőmentesebbé tehetik a nagy napotokat. Ez nem feltétlenül csak a fényképek készítésére vonatkozik, hiszen a fotóson kívül még a többi szolgáltató közül is kevesen látnak ennyire egyben egy esküvőt, a reggeli készülődéstől a buli végéig. Fotó: PenzerPIX

Én is olyat szeretnék…

Végül egy kicsit kellemetlen téma következik, de azt gondolom, hogy mind a ti, mind a fotósok érdekében ezt érintenünk kell, mert rengeteg vitától és csalódástól kímélheti meg mindkét felet.Sokszor érkeznek úgy a megbeszélésre a párok, hogy komplett -Pinterest-ről vagy Facebook-ról begyűjtött- esküvői anyagot mutatnak a fotósnak, azt gondolva, hogy ezzel segítenek tolmácsolni az elképzeléseiket. Az teljesen természetes, ha egy pár megosztja az igényeit és ötleteit a fotóssal, de sajnos nem ritka, hogy az ilyen alkalmaknál olyan esküvők képei kerülnek elő, melyeknél a költségvetés akár az aktuális esküvő sokszorosa is lehetett, vagy a helyszín (például egy tengerpart) itthoni viszonyok között még komoly időben is anyagi ráfordítással sem elérhető. Amikor a fotóssal szembeni elvárásaitokat megfogalmazzátok, maradjatok mindig a realitások talaján. A fotós –ha profi- minden alkalommal ugyanazzal a felkészültséggel, tudásszinttel, felszereléssel és stílusérzékkel fog érkezni, mint amit az általa referenciaként bemutatott fotók elkészítésekor. Vannak azonban olyan körülmények, amik adottak és nagyban befolyásolják a képek látványvilágát. Hiába tetszettek a látott referenciafotók, ha azok egy félnapos, megfelelő fényviszonyok mellett és előre választott helyszíneken megtartott kreatív fotózáson készültek, ti pedig nyári csúcsfényben a szertartások és a vacsora között adtok egy órát erre a fotósnak az adott helyszínen, nem ugyanaz lesz az eredmény! Máshogy mutat egy nagy nagy étterem hatalmas üvegportálokkal és megint másként egy magyaros csárda.

Ha mindezeket megfogadjátok, és időben tisztáztok minden körülményt akkor a nagy napon már nem lesz miért aggódnotok, és tényleg csak rólatok fog szólni!