Téli esküvő

Esküvő télen?

Mielőtt nekiálltam írni ezt a cikket, kíváncsi voltam pár ismerősöm reakciójára, hogyan vélekednek egy téli (vagy egyértelműen szezonon kívüli) esküvő lehetőségéről. Nos, az egyértelműen elutasító válaszok egyáltalán nem leptek meg, ahogy az sem, hogy pár érv hatására meglepően megváltozott a véleményük. A legtöbben így is kitartottak amellett, hogy azért ők,- ha lehetőség van rá -szeretnék inkább májustól szeptemberig tartó időszakban tartani az esküvőjüket, de már közel sem érezték annyira idegennek az ötletet, mint előtte. Nem titkolt célom, hogy kedvet csináljak a téli esküvőkhöz, ezért a cikkben nagyrészt ennek az előnyeiről lesz szó, hiszen az esküvői „főszezon” mellett nem kell érvelni, mindenki ismeri az előnyeit. (A hátrányait viszont nem biztos!)

Fotó: PenzerPIXKezdjük talán azzal, hogy miért él más kép egy fotós és egy megbízó fejében a nyári és téli esküvők körülményeiről: Egy megbízó automatikusan a jó idővel, napfénnyel és szabadsággal azonosítja a tavaszi-nyári hónapokat, míg a késő őszi és téli hónapokat a rossz idővel, bezártsággal és talán még búskomor hangulattal is párosítja. Pedig ha elengedjük egy kicsit a nyár idealizált képét, és csak a tényekre támaszkodunk, akkor a mérleg nyelve elindul visszafelé, és talán nem túlzás azt állítani, hogy megáll majd valahol középen.

Az időjárás

Elsőként vegyük sorra, hogy mennyit is vagyunk a szabadban a nagy napon? A sátorban tartott esküvőket és a szabadtéri szertartásokat leszámítva általában csak annyit, amennyit a helyszínek közti távolságok leküzdésével töltünk. A készülődés bent zajlik, ha van egyházi szertartás az szintén. A polgári szertartások nagy része is zárt térben történik, az ezt követő vacsora (és buli) pedig talán kivétel nélkül beltéri. Bár egyre divatosabbak a szabadban megtartott szertartások, és biztos sokan álmodnak kerti partiról is, de tény, hogy a hazai időjárás változékony, így „B terv” nélkül nagyon nagy kockázat csak külső helyszínekkel tervezni. De, hogy ne csak károgjak, tételezzük fel, hogy a nagy naphoz tökéletes idő is dukál, így semmi sem gördít akadályt a kültéri szertartások elé. Nyár van és meleg! Nagyon meleg… A meghívottak öltönyben, de minimum ingben-hosszúnadrágban, a pár pedig –az alkalomhoz illően- még náluk is jobban beöltözve. Természetesen nem állítom, hogy életetek legfontosabb résztvevői ne viselnék ezt hősiesen a nagy napotokon, de lássuk be közel sem annyira ideális szituáció, mint ahogy a fantáziánkban élt.

De legalább ragyog a nap, és tökéletes a fény nem? Mi lehetne fontosabb egy fotósnak? Sajnos ezt is meg kell cáfolnom! Késő tavasszal és nyáron nagyon magasan jár a nap. A délutáni órákban zabolátlan reflektorként ontja felülről a fényt, ami egyrészt kemény árnyékokat eredményez akár az arcon is, másrészt mivel a kültéri szertartások és a kreatív fotózás is a természetben zajlik, ezért a zöld növényzet zöldes-sárgás fényt ver vissza. Igen, sajnos az a helyzet, hogy ilyenkor a hajnali és a naplemente előtti 1-2 óra az, ami olyan fényeket biztosít, ami a minőségi fotók alapfeltétele. Pont emiatt, én az esküvői csomagjaimban automatikusan felajánlom egy külön napon történő kreatív fotózás lehetőségét.

Természetesen a téli hónapokban is változó az időjárás, és sokkal nagyobb az esélyünk arra, hogy egy borús napot fogjunk ki, de még ilyenkor is szórt a fény, nincsenek árnyékok és megfelelő helyszínválasztással szuper fotók készülhetnek. Ha pedig szerencsénk van és kifogunk egy napsütéses napot, akkor a fényviszonyok akár délután is tökéletesek lehetnek. Azt pedig gondolom felesleges külön megemlítenem, hogy a havas táj mennyire áll jól a hófehér menyasszonyi ruhához? Fotó: PenzerPIXAnyagi szempontok és a közreműködők

Rendben, nem győztelek meg, megértettem. Kitűztétek a nagy nap -számotokra legszimpatikusabb- dátumát. Ugye szerepelt az ötletek között a május 25-e? Honnan tudom? Az idei évre beérkező ajánlatkérések fele nagyjából erre az egy időpontra szólt, a maradék megoszlott az év többi időszakára. A keresettebb helyszínek naptárjában május utolsó hétvégéje sokszor 2 évre előre elkelt, de a szolgáltatóknál is nyilván a legnépszerűbb dátumok kerülnek először lefoglalásra. Ha csak nem kezdtétek el nagyon időben szervezni az esküvőtöket, még az is gondot okozhat, hogy egyáltalán találjatok szabad kapacitást, kedvezményes ár vagy ajándék plusz szolgáltatás pedig szinte szóba se jöhet, hiszen szezon van és dömping. Apropó helyszín! Mivel én turizmus szempontjából kiemelkedő környéken élek, érintenem kell ezt a témát is (és még fogom is a meghívottaknál). Azok a nagy forgalmú helyszínek, melyek nem tudnak úgy megrendezni egy esküvői vacsorát, hogy mellette valahogy az a’la cart vendégeket is kiszolgálják, valószínűleg felárat vagy bérleti díjat fognak kérni, hogy valahogy pótolják a kieső forgalmukat. Ez a hír sok esetben sokkolja a párokat, hiszen akár meg is duplázhatja az árat.

A téli-kora tavaszi időszakban viszont akár 1-2 hónapra előre is könnyen találtok helyszínt és szolgáltatót is. Mivel ilyenkor még a keresettebb esküvői helyszínek és szolgáltatók naptárja is elég foghíjas, ezért az árak is barátságosabbak és/vagy többletszolgáltatást is kínálnak. Teljesen természetes, hogy mindenki tökéletes esküvőről álmodik. Elegáns helyszínről, csodálatos dekorációról és profi szolgáltatókról. A legtöbb esetben azonban az anyagi lehetőségeink végesek, a minőséget viszont sajnos meg kell fizetni. Ilyenkor nem marad más, mint kompromisszumokat kötni és csökkenteni a meghívottak számát. Vajon mennyire idegenkednénk egy téli esküvői dátumtól, ha ezért cserébe mindenből egy kicsit közelebb kerülhetnénk az álmainkhoz? Így már nem is hangzik annyira idegennek az ötlet, ugye?

A meghívottak

Az egyik legnagyobb feladat a meghívottak listájának összeállítása jelenti egy esküvő megtervezésénél. A létszám nagyságáról már volt szó az anyagi kiadások tervezésénél, ám amíg a meghívottak száma –még ha nagy szívfájdalom árán is- szűkíthető, abban azonban szeretnénk biztosak lenni, hogy a számunkra legfontosabb vendégek velünk tudnak ünnepelni életünk egyik legfontosabb napján. Ilyenkor bizony figyelembe kell vennünk, hogy nyáron nem pont erre az időpontra időzítették-e a nyaralást (amit ha már lefoglaltak, nem biztos, hogy módosítani fognak, még a mi kedvünkért sem). Fotó: PenzerPIX

Ígértem, hogy még visszatérünk egy kicsit a turizmus szempontjából kiemelt területekhez. Ha ilyen környéken lakunk, és a meghívott vendégeink nagy része is ebben a régóban él és dolgozik, akkor elég nagy a valószínűsége, hogy a munkájuk közvetlenül vagy közvetve, de érinti a vendéglátást. Természetesen egy fontos esküvő miatt a legtöbb munkáltató valahogy megoldja a szabadságolást, ám közel sem biztos, hogy ez mindenkinél egyszerre sikerül, vagy nem pont annak az egy szabadnapnak a terhére történik mindez, ami arra a hétre járt volna az ismerősünknek a főszezon közepén.


Tisztában vagyok vele, hogy most nem rohan mindenki módosítani a júniusi dátumokat, és az a veszély sem fenyeget, hogy egymásra licitálva szeretnék a párok lefoglalni a legjobb februári hétvégéket, de ha ezzel a cikkel sikerült egy kicsit elfogadtatnom veletek a téli esküvő ötletét, rávilágítani néhány kétségtelen (és nem is olyan elhanyagolható) előnyére, akkor megérte megírni ezt a cikket.